Nuorcamino del Sauvo ja vaeltajan täydellinen varustepakkaus

Nuorcamino del Sauvo ja vaeltajan täydellinen varustepakkaus

Vaeltaminen - "Tuulen laulua tunturissa ja varpujen rapinaa kengän pohjien alla. Nuotion räiskettä, poronkellojen kilinää ja vaivaiskoivujen kahinaa. Puunrunkojen hiljaista narahtelua ja tikan nakutusta tunturikurussa." Näin kirjoittavat sauvolaiset vaeltajat Sanna Katajainen ja Timo Sippo. Tämä kirjoitus perustuu heidän julkiseen vaellusprojektiinsa Nuorgamista Sauvoon ja Facebook-päivityksiin sivuilla https://www.facebook.com/apostolinkyydillapaastavarpaisiin/.

Rakkaus retkeilyyn syttyi vuonna 2014 Karhunkierroksella, ja sen jälkeen he ovat kulkeneet vuonna 2017 Camino Francen Saint-Jean-Piet-de-Portista pyreneitten vuoristojen yli, Santiagoon ja sieltä aina Finisterraan asti 900 kilometrin patikointimatkan ja jo vuotta myöhemmin he vaelsivat taas Lissabonista Santiagoon 700 kilometriä. Viime vuonna Sanna ja Timo vaelsivat 100 kilometriä lapissa UKK-puistossa, ja tällä hetkellä he tekevät toistaiseksi pisintä vaellustaan Suomen päästä varpaisiin.

Sanna ja Timo aloittivat elokuun puolessä välissä pitkän kotimaanvaelluksen Suomen pohjoisimmasta pisteestä, Nuorgamista, kohti kotia. Vaellukseen aikaa tulee kulumaan parisen kuukautta ja kilometrejä kertyy ainakin 1500.

Reittisuunnitelmana on lähteä Nuorgamista ja vaeltaa Sevettijärven, Saariselän, Pyhätunturin, Korouoman, Halsuan, Tuurin, Puutikkalan ja Someron läpi takaisin kotiin, Sauvoon. Vaellusreitti kiertää suurkaupungit ja poikkoilee vähän väliä kansallispuistoihin.

Nyt syyskuun alussa, Sanna ja Timo ovat pysähtyneet tunturin laelle lähelle Luostoa juomaan päiväkahvia ja ihastelemaan maisemia. Vaellusta on takana reilut kaksi viikkoa ja 500 kilometriä. Sanna kertoo, kuinka vaellusreitti tunturin laelle oli vaikeakulkuista kivikkoa ja sade piiskasi kasvoja, mutta huipulle päästyä maisemat ovat kaiken vaivan arvoiset.

Aamulla herätessään Sanna ja Timo keittivät kaasukeittimellä kaurapuuron ja joivat kupit kahvia puisista kuksistaan luonnon helmassa.

Ennen vaellukselle lähtöä Sanna kuivatti kotona valmiiksi lihaa, kasviksia ja riisiä ja pakkasi ne mukaan, joten aamuisin on helppo heittää kuivaruoka kuuman veden kanssa ruokatermokseen ja myöhemmin pysähtyä lounaalle juuri silloin ja siellä kun haluaa. Vaelluksen aikana ruuan tulee olla mahdollisimman proteiinipitoista, sillä kymmenien kilometrien kävely päivittäin tietysti kuluttaa paljon energiaa.

Aamupalan jälkeen he purkivat teltan, pakkasivat varusteet rinkkoihin ja lähtivät matkaan. Muutaman tunnin kävelyn jälkeen he saapuivat tunturin laelle, josta pienen tauon jälkeen matka jatkuu taas pikkuhiljaa kotia kohti.

Sanna ja Timo korostavat taukojen tärkeyttä, parin tunnin välein on hyvä pysähtyä lepuuttamaan jalkoja ja syömään eväitä, jotta jaksaa vaeltaa koko päivän. Kahden aikoihin iltapäivällä syödään aamulla valmiiksi ruokatermokseen valmistettu lounas, levätään kunnolla ja mahdollisuuksien mukaan käydään nauttimassa jälkiruokaa kahvin kanssa pienissä paikallisissa leipomoissa tai ihastelemassa nähtävyyksiä.

Päivittäin käveltyjä kilometrejä tulee noin 25. Illalla yhdeksän aikoihin viimein pysähdytään, pystytetään taas teltta, möyritään makuupussin lämpöön ja nukahdetaan tuulen lauluun tunturissa.

Sanna kertoo, että pitkällä reissulla on oltava tarkka varusteistaan, jotta mukana on vain tarpeellinen ja rinkat painavat mahdollisimman vähän.


Sannan varusteet:

Rinkka (Ospray 40 L)

Makuupussi (kolmen vuodenajan)

Patja (Hitorhike)

Alusta (Extreme)

Kuksa + luha

Ruokatermos Airam

Termospullo

Vesipullo

Kuivaruokaa 5 päivän tarpeeksi

Hygieniatarvikkeet

Retkipyyhe

Toppatakki + pipo + hanskat

Sadehousut ja -ponco

2moons-tennarit

Varavaatteet

Kerrasto

Fleece

Vihko

Otsalamppu

Laturi

Puhelin

WC-paperi

Rinkan paino yhteensä 12,5 kg


Timon varusteet:

Rinkka (Ospray 50 L)

Teltta (MSR Hubba Hubba)

Tarp + narut ja kiilat

Makuupussi (kolmen vuodenajan)

Patja (Hitorhike)

Alusta (Extreme)

Retkikeitin (Optimus Terra)

Vesisuodatin (MSR Trailshot)

Kuksa + luha

Vesipullo

Ensiapulaukku + lääkkeet

Hygieniatarvikkeet

Retkipyyhe

Kevytuntuvatakki, pipo ja hanskat

Sadehousut ja -ponco

Crocs

Varavaatteet

Kerrasto

Fleece

Veitsi

Vihko

Otsalamppu

Kompassi

Laturit + traxmeet-seurantalaite

Puhelin

WC-paperi

Rinkan paino yhteensä 14 kg


Sanna ja Timo ovat tehneet vaelluksestaan julkisen, ja he keräävät samalla aineistoa tulevaa kirjaansa varten. Nyt he haastavatkin sinut kävelemään heidän mukanaan, vaikka vain pienen matkaa, kotimaanmatkailun ja pitkänmatkan vaelluksen kehittämiseksi.

Juokseville