|

Polkujuoksemaan!

Polkujuoksemaan!

Polkujuoksun suosio on viime vuosina kasvanut paljon, eikä ihme – tarjoaahan se vaihtelua tavalliseen lenkkeilyyn ja useasti myös hienoja maisemia ja luontoelämyksiä. Suomessa on yleensä lyhyt matka lähimetsään ja juostavia polkuja löytyykin mukavasti jo läheltä kotiovea. Joskus tosin on mukava siirtyä ensin toisella kulkupelillä lähemmäksi lenkkimaastoja, etenkin jos mieli tekee uusiin maastoihin tai johonkin henkilökohtaiseen suosikkipaikkaan. Hienoja maastojahan Suomesta löytyy – voidaan palata niihin vaikka seuraavassa kirjoituksessa myöhemmin kesällä.

Olosuhteet

Pitääkö poluilla juoksemiseen sitten valmistautua jotenkin eri tavalla kuin tavalliselle lenkille? Ei välttämättä muuten, mutta tiettyihin varusteisiin kannattaa uhrata muutama ajatus. Riippuen maastotyypistä polku voi olla esimerkiksi joko mukavan tasainen hiekkabaana (kangasmaastot) tai kivikkoinen ja täynnä puunjuuria sekä muita epätasaisuuksia. Lisäksi sää vaikuttaa helposti askeleen pitävyyteen – sadekelillä kivet, puunjuuret, kalliot ja savipohjat voivat olla petollisen liukkaita.

Varusteet

Ensimmäisenä siis kannattaa varmistaa, että kengissä on riittävän pitävä pohja. Polkujuoksukengissä on monesti myös vahvistettu kärkiosa suojaamaan varpaita kolhuilta ja jonkunlainen vettähylkivä tai vedenpitävä materiaali päällä. Vedenpitävissä materiaaleissa on kuitenkin omat huonot puolensa etenkin silloin, jos kenkä hörppää kunnolla vettä tai on muuten niin märkää, että vettä alkaa kertyä kengän sisälle. Tällöin vesi ja kosteus eivät välttämättä pääse tehokkaasti pois kengästä, kengän paino kasvaa ja riski hankaumille ja jopa rakoille jaloissa kasvaa. Parhaaksi ratkaisuksi onkin osoittautunut suhteellisen kevytrakenteisten ja hengittävien maastolenkkareiden käyttäminen yhdessä polkujuoksuun suunnitelluiden sukkien kanssa.

Oikeat sukat polkujuoksuun

Sukkien merkitys polkujuoksussa ja juoksussa ylipäätänsä on ymmärretty viime aikoina yhä paremmin. Parhaimmat sukat istuvat täydellisesti jalkaan ja ne on tehty toimivista teknisistä materiaaleista. Polkujuoksussa on tärkeää, että sukka istuu jalkaan erinomaisesti ja se ei jää litimäräksi vaan poistaa kosteuden tehokkaasti. Näin hankaumien ja rakkojen muodostumisen riski vähenee olennaisesti silloinkin, kun jalka kastuu sateella tai kuralammikkoon astuessa. Myös sukan mukavuutta ja kestävyyttä ei pidä väheksyä. Miellyttävät sukat tulee laitettua jalkaan aina uudestaan ja ne kestävät kovempaakin käyttöä huoletta.

Pääset tutustumaan meidän valikoimassa oleviin polkujuoksusukkiin tästä linkistä. VIBE-tuotesarja vastaa kaikkiin edellä mainittuihin vaatimuksiin polkujuoksussa ja yleensä myös ylittää vaativammankin käyttäjän odotukset. Tämän olen myös itse todennut ja käytän VIBE-sukkia aina, kun menen poluille juoksemaan. Vanhat juoksusukat ovat jääneet näiden myötä valitettavan vähälle käytölle, mutta eiköhän niillekin löydy vielä sopivaa käyttöä vaikka puutarhatöissä.

Juha

VIBE One - matalat sukat polkujuoksuun

VIBE Five - keskikorkeat sukat polkujuoksuun

AERODAKS - miesten ultrakevyet juoksualushousut