|

Liiku jälkiä jättämättä: näillä seitsemällä vinkillä pidetään luonto siistinä

Liiku jälkiä jättämättä: näillä seitsemällä vinkillä pidetään luonto siistinä

Viime aikoina ihmiset ovat löytäneet yhä enemmän retkeilemään ja liikkumaan luontoon. Tässä kohtaa onkin hyvä kerrata niitä ohjeita, joiden avulla kaikki mahdumme samoihin metsiin ja luonto pysyy siistinä seuraavillekin kulkijoille.

Seuraavassa seitsemän vinkkiä siihen, miten sinä voit retkeillä ja liikkua luonnossa jälkiä jättämättä.

1 Valmistaudu ja suunnittele etukäteen

Retki kannattaa suunnitella hyvin etukäteen jo ennen repun tai rinkan pakkaamista. Ota suunnitelmassa huomioon ryhmän taidot ja fyysinen kunto, tutustu karttoihin ja oppaisiin, pakkaa mukaan tarvittavat välineet sekä ota huomioon mahdolliset liikkumisrajoitukset, sää ja vuodenaika. Huonosti suunniteltu retki voi johtaa eksymiseen tai leiriydyt vahingossa kielletylle alueelle. Vaikka meillä Suomessa on jokamiehenoikeudet, niin ihan joka paikkaan ei telttaa saa pystyttää! Tutustu siis mahdollisiin retkeilyalueen telttailurajoituksiin ja jätä riittävä etäisyys mökkitonttiin.

2 Retkeile sallituilla reiteillä ja leiriydy kestävälle maapohjalle

Pysy polulla niissä paikoissa, jossa näin on ohjeistettu (kansallispuistoissa ja luonnonsuojelualueilla voi olla tarkkoja ohjeita siitä, missä saa liikkua). Leirin paikaksi kannattaa valita tasainen, kestävä maapohja, joka ei tuhoa kasvillisuutta. Käytä polttopuina ainoastaan siihen tarkoitukseen tarjottuja polttopuita tai tuo polttopuut mukanasi.

3 Huolehdi roskista ja jätteistä

Muista viedä kaikki roskat ja ruoantähteet mukanasi pois tai jätä ne siihen tarkoitettuihin roska-astioihin.

4 Jätä kaikki kuten ne olivatkin

Älä rakenna mitään ylimääräistä leiripaikalle, esimerkiksi tulipaikkoja tai siirtele kiviä. Älä vahingoita tai kaada puita. Jätä kaikki samalla tavalla kuin ne olivat tullessasikin – näin luonto säilyy mahdollisimman muuttumattomana.

5 Minimoi tulisijan vaikutukset

Monilla ulkoilualueilla on erikseen merkityt tulipaikat, joiden ulkopuolelle tulta ei saa tehdä. Metsäpalovaaran aikaan voi olla tiukempiakin rajoituksia. Muista, että tulen tekoon voit käyttää vain mukanasi tuomia tai siihen tarkoitukseen tehtyjä polttopuita – puiden kaataminen ei ole sallittua! Ja sammuta tuli aina täydellisesti ennen lähtöä!

6 Kunnioita luontoa ja eläimiä

Kuten monet ihmiset, myös villieläimet tarvitsevat tilaa. Jos näet eläimiä, tarkkaile niitä välimatkan päästä, äläkä koskaan ruoki niitä. Metsä on eläinten koti ja sinä olet vain käymässä siellä.

7 Ota huomioon muut kävijät

Ota huomioon myös muut kävijät ja retkeilijät. Jätä musiikki ja muut kovaääniset kotiin ja nauti luonnon äänistä. Huolehdi lemmikkieläimistäsi ja noudata sääntöjä niiden kiinnipitämisestä. Ole ystävällinen toisille ja muut tekevät samoin!

Nämä ohjeet auttavat meitä huolehtimaan luonnosta ja ympäristöstämme. Ne auttavat ensikertalaisia ja toimivat hyvänä muistutuksena kokeneemmillekin. Jaa nämä ohjeet kavereidesi ja muiden retkeilijöiden kanssa, niin kaikki voivat nauttia retkeilystä parhaalla mahdollisella tavalla!