|

Varustaudu oikein syyslenkille

Varustaudu oikein syyslenkille

Vesisateet, lakanneet helteet, värikkäät puut ja raikkaat aamut. Kesä on väistynyt ja tehnyt tilaa yhdelle värikkäimmistä vuodenajoista - nimittäin syksylle.

Mitä yhä kosteammat ja jatkuvasti viilenevät ilmat tarkoittavat urheilun, sekä etenkin pyöräilyn ja juoksun kannalta? Alta löydät kattavan tietopaketin syksyn juoksu-, sekä pyörälenkeille varustautumiseen.

Lenkillä syyssäässä

Yhä useampi kestävyysurheilusta nauttiva haluaa jatkaa harrastustaan vuoden ympäri; onhan pyöräily ja juoksu erinomainen liikuntamuoto, jonka lomassa tulee samalla nautittua raikkaasta ulkoilmasta. Kun varusteet ja pukeutuminen on kohdallaan, pääsee lenkille lähtemään lähes säässä kuin säässä.

Syyssäässä urheilulle ominaista ovat epävakaat ja hiljalleen viilenevät olosuhteet, joihin sisältyy usein tihkusateen, tuulten, myrskyjen sekä rännän lisäksi myös pyöräilijöille ja juoksijoille petollista mustaa jäätä.

Oman lisäyksensä syksyn urheiluun tuo usein myös esimerkiksi kura, pimeys, vesilammikot, sekä maassa liukkautta tuovat märät lehdet.

Tekninen alusasu niin juoksu-, kuin pyörälenkilläkin

Viileissä ja kosteissa olosuhteissa urheiltaessa vaatetus, sekä etenkin kerrospukeutuminen on avainsana. Yksittäisen lämpimän takin sijasta tulisi keskittyä kerrospukeutumiseen, jolloin vaihtuviin sääolosuhteisiin reagoiminen on huomattavasti helpompaa.

Kerrospukeutumisessa jokaisella vaatekerroksella on oma käyttötarkoituksensa. Alimman, suoraan ihokosketuksessa olevan kerroksen tulisikin siis olla hengittävä tekninen alusasu, jonka tehtävänä on siirtää kosteus pois iholta kohti ulompia kerroksia, näin pitäen ihon kuivana. Kerrospukeutumisessa onkin siis ensisijaisesti kyse kosteuden siirrosta. Tähän tarkoitukseen valmistetaan alusasuja esimerkiksi merinovillasta, sekä muista keinokuituisista materiaaleista, joista kannattaa valita se itselle sopivin vaihtoehto. Teknistä alusasua hankittaessa tuleekin huomioida hinnan lisäksi käyttötarkoitus, materiaali sekä ergonomia, jolla varmistetaan toimivat liikeradat sekä miellyttävät saumat.

Alusasun kuuluu istua käyttäjälleen ihonmyötäisesti, jolloin se pääsee välittämään kosteutta eteenpäin parhaalla mahdollisella tavalla. Alusasun ei kuitenkaan tule kiristää, tai muuten vaikeuttaa liikkumista ja liikeratoja, tämän vaikuttaessa negatiivisesti urheilusuoritukseen.

Merinovilla vai keinokuitu?

Keinokuidut tunnetaan erittäin nopeasta ja tehokkaasta kosteudensiirtokyvystä, pitäen näin olon kuivana ja lämpimänä. Keinokuidulliset alusasut alkavat kuitenkin herkästi haista, jolloin ne soveltuvatkin parhaiten lyhytkestoisiin, intensiivisiin urheilusuorituksiin.

Merinovilla on luonnostaan antibakteerinen, jonka ansiosta se ei riittävällä tuuletuksella ala haisemaan pitkänkään käytön jälkeen. Merinovillasta valmistetut asusteet sitovat lämpöä myös kosteana, jolloin olo säilyy lämpimänä jopa villan kastuessa. Merinovillan säikeet ovat normaalia villaa huomattavasti ohuempaa ja hienompaa, jolloin ne eivät kutita ja siirtävä hyvin kosteutta eteenpäin kohti uloimpia kerroksia. Näiden ominaisuuksien johdosta merinovillasta valmistetut vaatteet soveltuvatkin parhaiten pitkiin urheilusuorituksiin, kuten retkeilyyn.

Lämmin välikerros, sekä säältä suojaava kuorikerros

Välikerroksen vaatteiden on hyvä olla helppoja ja nopeasti puettavia, jolloin ne saadaan halutessaan riisuttua ja puettua tauoilla ilman ongelmia.

Jo edellä mainittu kosteudensiirto on tärkeä ominaisuus myös välikerroksen vaatteissa. Jos hiki jää välikerroksen vaatteisiin, ne menettävät kykynsä sitoa lämpöä ja muuttuvat kylmiksi. Parhaimpia materiaaleja välikerroksen vaatteisiin ovat villa, merinovilla sekä fleece.

Kuorikerroksen tärkein tehtävä on säältä suojaaminen, jotta kovinkaan tuuli tai sade ei pääse kuorikerrosta pidemmälle. Vastaavasti myöskään välikerrokseen sitoutunut lämmin ilma ei pääse karkaamaan, ja urheilijan olo pysyy lämpimänä. Kuorikerrosta valittaessa on hyvä hankkia riittävän suuret vaatteet, joiden alle mahtuu hyvin välikerroksia. Mikäli kuorikerroksen valitsee liian pieneksi, haittaa tämä huomattavasti liikkumista ja liikeratoja. Liian suuri kuorikerros taas puolestaan haittaa kosteuden siirtymistä, ja synnyttää vaatteiden väliin tarpeettoman ilmataskun.

Ethän unohda asusteita

Suurin osa kehon lämmöstä haihtuu pään kautta, jolloin ohutkin pipo esimerkiksi pyöräilykypärän alla tekee suuren muutoksen lämmön säilymisessä. Pipon olisikin hyvä olla sopivan kokoinen, jotta syksyinen viileä tuuli ei pääse palelluttamaan korvien herkkää ihoa.

Myös kunnollisiin hanskoihin on hyvä panostaa lenkille lähdettäessä, jotta vältytään märiltä ja tuulen kylmettämiltä sormilta. Hanskojen olisikin hyvä kestää vettä ja tuulta, eikä niiden tulisi haitata esimerkiksi pyöräiltäessä kunnollista otetta.

Sukiksi on hyvä valita käyttötarkoitukseen sopivat ja materiaaliltaan miellyttävät sukat, mutta tärkeintä kuitenkin on sukkien säilyminen kuivana läpi harjoittelun.

Turvallisesti liikenteessä – Heijastimet ja polkupyörän ajovalot

Syksyn pimenevät illat lisäävät myös liikennetapaturmien riskiä. Mikäli urheiluvaatteista ei heijastusominaisuuksia valmiina löydy, on tarjolla lukuisia eri vaihtoehtoja aina perinteisistä heijastimista vilkkuviin LED-valoihin. Hämärän tullen pimeillä poluilla myös otsalampusta voi olla hyötyä.

Heijastimista ehdottomasti paras on takin päälle puettava heijastinliivi. Tällöin heijastava pinta on riittävän suuri ja näkyvä, eikä liivi jää vahingossakaan piiloon muiden vaatteiden alle. Liivejä on saatavana perinteisen heijastinliivin lisäksi myös varta vasten juoksuun ja pyöräilyyn muotoiltua, jolloin liivi ei rajoita liikeratoja tai haittaa muutoin urheilusuoritusta. Heijastinten lisääminen myös jalkojen korkeudelle on hyvä idea, sillä tällöin autojen valot osuvat niihin ensimmäisenä. Jalkojen korkeudella sijaitsevat heijastimet saattavat kuitenkin peittyä helposti kuran ja lian peittoon, jolloin niiden heijastusominaisuudet heikkenevät huomattavasti.

Lain mukaan polkupyörässä on käytettävä valoa pyöräiltäessä hämärässä tai pimeässä, joten tämä on hyvä ottaa huomioon valoisan ajan vähentyessä syksyllä. Polkupyörän valot lisäävät myös merkittävästi turvallisuutta, sillä valot auttavat autoilijoita ja muita tiellä liikkujia havaitsemaan lähestyvä polkupyöräilijä jo hyvissä ajoin. Valoja on tarjolla laidasta laitaan ja parhaimmat näistä valaisevatkin pimeän polun lähes täysin.

Juoksukenkien suojaaminen ja hoitaminen syksyllä

Suomen syksyn vaihtelevat säät laittavat vaatteet, sekä etenkin kengät koville. Kenkien kastuminen ja likaantuminen vaikuttaa niin käyttömukavuuteen, kuin käyttöikäänkin. Onneksi markkinoilla on saatavana suuri valikoima kenkien suoja-aineita lukuisiin eri käyttötarkoituksiin. Purkin kyljestä kannattaakin siis tarkistaa, mille materiaalille kyseinen suoja-aine on tarkoitettu. Laadukas suoja-aine luo kenkien pintaan kalvon, joka ei päästä vettä tai likaa läpi, mutta antaa kuitenkin kenkien ja jalkojen hengittää.  

Kengissä kertakäsittely ei kuitenkaan riitä, sillä suoja-aine kuluu kenkien pinnalta jatkuvasti. Päivittäin käytettävät kengät tulisikin käsitellä kunnon ja sään mukaan noin kahden viikon välein. Kengät tulee muistaa myös puhdistaa huolellisesti ennen käsittelyä, jotta kengän pinnalle saadaan muodostettua paras mahdollinen kalvo.

Juoksukenkien päivittäisellä hoidolla voidaan pidentää käyttöikää ratkaisevasti. Mikäli kengät kuitenkin pääsevät syksyn sateissa kastumaan, on ilmavassa paikassa kuivaaminen aloitettava niin nopeasti kuin mahdollista. Kenkien kuivaamisessa tulee muistaa myös se, ettei kaikki materiaalit kestä esimerkiksi kuivauskaapissa tai patterilla kuivaamista. Pohjallisten irrottaminen kuivaamisen ajaksi nopeuttaa kuivumista, sekä mahdollistaa kenkien tuulettumisen. Kenkien säännöllinen tuulettaminen vähentää ja ehkäisee pahojen hajujen muodostumista.

Pyörän syyshuolto ja talvisäilytys

Mikäli pyöräilyä haluaa jatkaa läpi vuoden tai vaihtoehtoisesti päästää pyörä talvilevolle, on perusteellinen huolto kesän väistyessä aina paikallaan. Hoito- ja huoltotoimenpiteillä voidaan varmistaa pyörän toimintakunto ja parantaa täten myös liikenneturvallisuutta, sillä esimerkiksi kura pahimmillaan aiheuttaa jarruvaijereihin korroosiota. Pyörän puhdistus on suositeltavaa läpi ajokauden, mutta erityisen tärkeää se on syksyisin, sekä ennen jättöä talvisäilytykseen.

Kevyessä ajossa syntyneet liat ja roiskeet saadaan poistettua helposti tavallisella puhdistusaineella, mutta perusteelliseen puhdistukseen kannattaa harrastajan hankkia pyörän puhdistukseen tarkoitettu neste tai spray. Irrotettavat osat on syytä ottaa puhdistusta varten irti, sillä pahimmat liat saattavat vaatia aineen lisäksi pyyhkimistä ja harjausta.

Pyörän huollossa tärkeitä keskittymisen arvoisia kohtia ovat myös esimerkiksi rengaspaineet, ketjut, jarrut, sekä vaihteet. Näiden huollosta löytyy valtavasti tietoa esimerkiksi YouTube- videoiden muodossa, mutta työn voi halutessaan jättää myös ammattilaiselle.

Juokseville