|

Onko sukalla merkitystä huippu-urheilussa? – Team Liikupin testissä Swiftwick-sukat

Onko sukalla merkitystä huippu-urheilussa? – Team Liikupin testissä Swiftwick-sukat

Huippu-urheilussa välineillä on väliä ja hyvien ja huonojen välineiden ero on merkittävä. Sama pätee hyvinkin vahvasti urheilutekstiileihin. Huonoilla shortseilla on ikävä juosta, paidan on oltava hengittävä ja takki ominaisuuksiltaan toimiva. Kuitenkin sukat jäävät monesti paitsioon ja jalkaan valikoituu sitä sun tätä. Saimme testiimme Swiftwickin sukkia, ja aloimme tutkia: onko sukalla merkitystä?

Suoritimme testin kahdella sukkamallilla: Valkoista korkeavartista Aspire Seven sukkaa testasimme urbaanissa ympäristössä sprinttisuunnistuksessa ja punaisen Aspire Four sukan laitoimme todelliseen testiin polkujuoksussa Bodom Trailissa ja treenilenkeillä.

Molempien sukkien ensi tuntuma on hyvin laadukas. Materiaali tuntuu laadukkaalta ja suhteellisen paksulta, joka lupaa hyvää kestävyyttä ja sukan käyttöikää ajatellen. Jalkaan sukat on helppo iskeä ja jalkaan ne istuvat todella hyvin. Tuntuma on hyvin jämäkkä ja merkille pantavaa on sukan varren kireys jalkaa vasten. Se ei ole löysä, vaan asettuu hyvin jalkaa vasten.

Aspire Seven sukkaa testasimme Arabian kujilla ruskan aikaan. Valkoinen sukka pitkällä varrella tuntuu nopealta, istuu hyvin kenkään ja toimii moitteettomasti. Korkea varsi pysyy hyvin ylhäällä ja kokonaisuudessaan sukka tuntuu toimivalta. Ainut pieni miinus on sukan suhteellisen liukas materiaali, joka voi aiheuttaa pientä sukan liikettä kengässä, jos kenkä on huono. Hyvin istuvassa ja toimivassa juoksukengässä tätä ongelmaa ei ollut, mutta tuli esiin jossain vaiheessa väljempää kenkää käyttäessä. Sprinttisuunnistuksessa näyttävä valkoinen sukka toimi erinomaisesti.

Aspire Four sukka laitettiin tositoimiin Bodom Trail polkujuoksukilpailussa. ”Punainen paholainen” lempinimen saanut sukka on ennen kaikkea näyttävä: punainen näkyy hyvin ja tuo kantajalleen "nopean" fiiliksen. Sukka myös istuu hyvin jalkaan ja tuntuu pehmeältä kengässä. Poluilla ja metsässä juostessa sukka pitää olla napakasti jalkaa vasten, jotta sukan varresta ei mene sisään mutaa, hiekkaa tai muuta ylimääräistä maa-ainesta. Aspiren tiukka varsi piti hyvin huolen siitä, että tätä suht yleistä ongelmaa ei ollut lainkaan. Sukka toimi hyvin märässä ja kosteassa kelissä, tuntui lämpimältä ja teki tehtävänsä moitteetta. Ainut pieni miinus oli märän kengän löystyminen, joka aiheutti jalan pientä likettä kengän sisällä liukkaan materiaalin vuoksi.

Onko sukalla siis merkitystä huippu-urheilussa ja antaako laadukkaampi sukka sen verran arvoa, että niitä kannattaa ostaa? Mielestämme ehdottomasti. Pelkästään laadukkaan sukan juoksufiilis on sitä tasoa, että halvat sukat jäävät kauppaan. Tähän kun lisää todella laadukkaan materiaalin, kestävyyden ja ennen kaikkea hyvän ja toimivan suunnittelun on Swiftwick tullut jäädäkseen kaappiin. Suurta mielihyvää antaa myös sukkien tyylikäs ja näkyvä väritys, joka pysyy kirkkaana pesujen jälkeenkin. Kokonaisuudessaan sukat ovat toimivat, kestävät ja tyylikkäät, joten tiimimme oli tyytyväinen testiin ja tuotteeseen.